"Πρέπει νά είσαι έτοιμος να καείς στήν ίδια σου τη φλόγα: πως να ξαναγεννηθείς, αν δεν γίνεις πρώτα στάχτη?" Νίτσε(Τάδε έφη Ζαρατούστρα)

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ο έρωτας στα χρόνια του κομπιούτερ

Όλο και περισσότεροι αναζητούν σύντροφο σε ιστοσελίδες on-line γνωριμιών και κοινωνικής δικτύωσης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

«Όνομα: Βαγγέλης. Πόλη: Αθήνα. Οικογενειακή κατάσταση: Διαζευγμένος. Ηλικία: 40. Επάγγελμα: Τεχνικός. Λίγα λόγια για μένα: Μου αρέσει να γνωρίζω νέους ανθρώπους, να ταξιδεύω, να διαβάζω και να αθλούμαι. Η κοπέλα θέλω να είναι ενδιαφέρουσα και να μπορώ να συζητώ μαζί της»: Το συγκεκριμένο προφίλ, καθώς και φωτογραφίες, έχει ανεβάσει Έλληνας χρήστης σε διεθνή ιστοσελίδα γνωριμιών.

Φυσικά, δεν είναι ο μόνος. Όλο και περισσότεροι μπαίνουν σε ειδικές ιστοσελίδες, αλλά και σε sites κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, προκειμένου να κάνουν γνωριμίες και, γιατί όχι, να βρουν τον σύντροφο της ζωής τους. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τη χώρα μας, είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο δεκαήμερο της νέας χρονιάς, σε ένα μόνο διεθνές site γνωριμιών, περίπου 20 νέα ελληνικά προφίλ για on-line γνωριμίες έκαναν την εμφάνισή τους.

«Το on-line ραντεβού και η γνωριμία είναι πλέον ανάγκη της εποχής. Ο αριθμός των ανθρώπων που σερφάρουν στο Ίντερνετ με την ελπίδα να βρουν σύντροφο ή απλώς να κάνουν γνωριμίες με το άλλο φύλο αυξάνεται συνεχώς», λέει η κ. Λένα Καστρησίου, κλινική ψυχολόγος - σύμβουλος σχέσεων. Στο κλαμπ γνωριμιών το οποίο διευθύνει δίνουν τη δυνατότητα αποκλειστικά στα μέλη να κάνουν... ιντερνετικές επαφές. «Το 80% των μελών μας χρησιμοποιούν και την ιντερνετική επαφή».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Ναυπλιώτη, εκ των ιδρυτών του site κοινωνικής δικτύωσης zoo.gr, το «παραδοσιακό» on-line dating που άνθησε παγκοσμίως την προηγούμενη δεκαετία βρίσκεται σε ύφεση. «Με αυτό τον όρο αναφέρομαι σε sites που είχαν ως αποκλειστικό σκοπό τις γνωριμίες: δημιουργούσες προφίλ και αναζητούσες το έτερον ήμισυ μέσα από αναζήτηση στη βάση δεδομένων. Κι όμως τέτοιες ελληνικές ιστοσελίδες, οι οποίες είχαν πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα την τριετία 2000- 2003, σήμερα δεν υπάρχουν πια». Αντίθετα, όπως προσθέτει, μία νέα μορφή on-line dating έχει επικρατήσει σήμερα. «Και μάλιστα σε πολλαπλάσιο βαθμό. Πώς; Με τα sites κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το δικό μας, το Facebook ή το Ηi5, όπου η ιντερνετική επικοινωνία είναι μαζική και πολυποίκιλη».

Τα πλεονεκτήματα του νέου dating, σύμφωνα με τον κ. Ναυπλιώτη, είναι δύο πολύ βασικά: «Πολλοί χρήστες είδαν τα νέα εργαλεία επικοινωνίας ως έναν δωρεάν τρόπο για να κάνεις dating, ενώ παράλληλα η ίδια η έννοια του on-line dating απενεχοποιήθηκε από τη ροζ ατμόσφαιρα των παραδοσιακών ιστοσελίδων με το συγκεκριμένο θέμα, όπου αισθανόταν κανείς ότι είναι κάτι σαν διαδικτυακά γραφεία συνοικεσίων. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι στο zoo.gr, το οποίο άρχισε τη λειτουργία του το 2004, γνωρίζουμε πολλές ιστορίες για ανθρώπους που έκαναν δεσμό ή παντρεύτηκαν». «Το να γνωρίσω κάποιον μέσω Ίντερνετ δεν με τρομάζει καθόλου. Άλλωστε, ο ίδιος κίνδυνος που υπάρχει όταν γνωρίζεις κάποιον που δεν ξέρεις στον φυσικό κόσμο, υπάρχει και στο Διαδίκτυο. Κάποτε οι νέοι σύχναζαν στα μπαρ, σήμερα συχνάζουν και στο Ίντερνετ. Εξάλλου, ακόμη και η ορολογία που χρησιμοποιείται είναι σημαδιακή: λέμε “μπαίνω στο Διαδίκτυο”, όπως λέμε “μπαίνω στο μπαρ”. Άρα, αφού σήμερα ο περισσότερος κόσμος είναι on-line, είναι λογικό να βρίσκει και τις σχέσεις του εκεί», λέει ο Φάνης Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος σε portal μηχανής αναζήτησης εργασίας. Όπως δηλώνει, ακόμη και οι πιο ρομαντικοί, μπορεί να βρουν τον άνθρωπό τους στον κυβερνοχώρο. «Ο “ιππότης με το άσπρο άλογο” ή αντίστοιχα “η πριγκιποπούλα” μπορεί να έρθει και... on-line».

ΕΡΩΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Οι ιστοσελίδες γνωριμιών που άνθησαν την προηγούμενη δεκαετία αντικαθίστανται από το Facebook

«Προτιμώ το φλερτ»

«Η νέα τεχνολογία μπήκε στη ζωή μου αργά, αν και ανήκω στη γενιά που μεγάλωσε με υπολογιστές, Ίντερνετ και κινητά. Γι΄ αυτό μου φαίνεται μάλλον αφύσικο να ψάξω ακόμη και για σύντροφο από το Ίντερνετ. Προτιμώ το φλερτ, τον άμεσο τρόπο, να δω τον άνθρωπο που με ενδιαφέρει. Αντιθέτως, στις ιστοσελίδες on-line γνωριμιών ή κοινωνικής δικτύωσης βλέπεις ένα “ξερό” προφίλ, δεν μπορείς να γνωρίσεις τον άλλο.

Προς το παρόν τουλάχιστον, μία τέτοια ενέργεια είναι μάλλον ξένη προς εμένα», λέει ο 27χρονος Αλέξανδρος Παπαπέτρου
«Γνώρισα τον σύντροφό μου στο Facebook»

ΣΕ ΕΝΑΝ από τους δημοφιλέστερους χώρους γνωριμιών εξελίσσεται το Facebook. Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους μπαίνει κανείς στον χώρο κοινωνικής δικτύωσης είναι και για να κάνει ερωτικές σχέσεις.

Για την 24χρονη Αγγελική Οικονόμου, το Facebook ήταν ο «τόπος» όπου γνωρίστηκε με τον σύντροφό της. «Το Ίντερνετ είναι ένα μεγάλο εργαλείο, ακόμη και για να βρει κανείς σύντροφο, ιδίως όταν δεν νιώθει άνετα να επικοινωνήσει ή να γνωρίσει κόσμο σε ένα μπαρ. Στη δική μου περίπτωση βέβαια έτυχε πριν από έναν χρόνο. Δεν έψαχνα σύντροφο από το Διαδίκτυο. Αντίθετα, ο σύντροφός μου είχε δει τη φωτογραφία μου στο προφίλ και από εκεί άρχισε η επικοινωνία». Βέβαια, όπως παραδέχεται σήμερα, δεν ξέρει αν στην περίπτωση που ήταν μόνη της θα ξαναέμπαινε στη διαδικασία να κάνει μία σχέση με κάποιον από το Ίντερνετ.

Πιο συγκεκριμένα η έρευνα, η οποία έγινε σε δείγμα 6.600 χρηστών, έδειξε ότι το 50% των ανδρών χρησιμοποιεί το Facebook για επικοινωνία ενώ το 13,9% για ερωτική σχέση. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες είναι 47,3% και 9,1%. Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι από τους ερωτηθέντες, σχεδόν 2 στους 10 προτιμά να κάνει γνωριμίες μέσω του Διαδικτύου, παρά να βγει έξω.
«Ο υπολογιστής λειτουργεί σαν τείχος προστασίας»

ΜΠΟΡΕΙ οι γνωριμίες μέσω Διαδικτύου να είναι πια αποδεκτές, ωστόσο δεν είναι πάντοτε ακίνδυνες. «Αυτή η νέα μόδα γνωριμιών έχει τους υποστηρικτές, αλλά και τους επικριτές της. Έτσι υπάρχουν πολλοί που αναζητούν στον διαδικτυακό κόσμο έναν σύντροφο ζωής ή απλώς μια ερωτική περιπέτεια. Υπάρχουν άλλοι πάλι που επισημαίνουν κινδύνους και ψάχνουν στο πραγματικό περιβάλλον τον πρίγκιπα ή την πριγκίπισσά τους», λέει η κ. Δήμητρα Θεοφίλη, σύμβουλος ψυχικής υγείας- οικογενειακή σύμβουλος.

Τι κάνει όμως αυτούς τους ανθρώπους να αναζητούν τον σύντροφό τους στις ιστοσελίδες; Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι νέες τεχνολογίες είναι πλέον μέρος της ζωής των ανθρώπων. Παράλληλα, το Διαδίκτυο σε μια εποχή που οι άνθρωποι έχουν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο ευνοεί τις εύκολες γνωριμίες μέσω της απελευθέρωσης του γραπτού λόγου.

«Παρ΄ όλα αυτά όμως, θεωρώ ότι βασικός λόγος είναι και ο φόβος αυτών των ανθρώπων ότι θα απορριφθούν. Πρόκειται για ανθρώπους για τους οποίους η οθόνη του υπολογιστή αποτελεί τη δικλείδα ασφαλείας που μπορεί να τους προστατεύσει από την ψυχρολουσία τής κατά πρόσωπο απόρριψης.

Από το Διαδίκτυο αντίθετα μπορεί κανείς να φλερτάρει εκ του ασφαλούς, η απόρριψη δεν έχει την ίδια βαρύτητα με την πραγματική επαφή, καθώς απουσιάζει το ανάλογο συναισθηματικό υπόβαθρο και υπάρχει η ευκολία να διακόψεις την επαφή οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις».

Οι κίνδυνοι
Όπως τονίζει η κ. Θεοφίλη, το Διαδίκτυο είναι ένας τόπος που ο καθένας μπορεί να φορέσει μάσκα και να παίξει όποιον ρόλο θέλει. «Μπορεί να δώσει ψεύτικα στοιχεία και να αποκρύψει σημαντικές πληροφορίες για την οικογενειακή του κατάσταση, την ηλικία, την καταγωγή ή τα προβλήματα υγείας- ψυχικά και σωματικά. Οι άνθρωποι που αναζητούν σύντροφο ή και μια απλή γνωριμία από το Διαδίκτυο πρέπει να αναλογίζονται τη σημαντικότητα των ενδεχόμενων κινδύνων και το μέγεθος της έκθεσής τους». Προσθέτει δε ότι ένας από τους μεγαλύτερους διαδικτυακούς κινδύνους είναι όταν το προφίλ του συνομιλητή στην ιστοσελίδα δεν είναι το πραγματικό. «Γι΄ αυτό καλό είναι να αποφύγουν να δώσουν όλα τα προσωπικά τους στοιχεία από την αρχή. Ενώ όταν αισθανθούν ότι ο συνομιλητής τους ξεπερνά τα όρια και τους προσβάλλει, τότε θα πρέπει να τερματίσουν εκεί τη γνωριμία».



Το 15% των ζευγαριών γνωρίστηκε με ένα κλικ

ΤΟ 2009 ήταν η χρονιά των on line γνωριμιών στη Μεγάλη Βρετανία. Κυβερνητική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.192 Βρετανών, έδειξε ότι το 15% των ζευγαριών είχε γνωριστεί στο Διαδίκτυο, ενώ 12% είχαν γίνει μέλη σε κλαμπ γνωριμιών. Παράλληλα ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπαθ διαπίστωσαν ότι οι σχέσεις που δημιουργούνται μέσω του Ίντερνετ έχουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό επιτυχίας με εκείνες που δημιουργούνται με τους παραδοσιακούς τρόπους.

Πάντως, ο τζίρος των ιστοσελίδων που εστιάζουν στο διαδικτυακό ραντεβού αυξάνεται συνεχώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2004 τα παγκόσμια έσοδά τους έφθαναν περίπου τα 550 εκατ. δολάρια, ενώ το 2008 άγγιξαν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας ο αντίστοιχος τζίρος για το 2009 ανήλθε σε 100 εκατ. λίρες, όταν την προηγούμενη χρονιά ήταν 80 εκατομμύρια.


Χάνεται η μαγεία της γνωριμίας

«Αν και το Ίντερνετ είναι η δουλειά μου, αφού εκεί έχω δημιουργήσει την επιχείρησή μου, νομίζω ότι η άμεση προσωπική επαφή είναι ένα από τα βασικά στοιχεία όταν γνωρίζεις κάποιον. Σίγουρα το Διαδίκτυο είναι χρήσιμο για πολλά πράγματα: συλλέγεις πληροφορίες, γλιτώνεις χρόνο κάνοντας πολλές δουλειές ιντερνετικά. Ωστόσο, δεν αντικαθιστά την επαφή. Όταν ψάχνεις να βρεις σύντροφο online, χάνεις τη μαγεία της γνωριμίας, χάνεις την ευκαιρία να αισθανθείς την αύρα που εκπέμπει ο άλλος ή να τον καταλάβεις μέσα από τις κινήσεις του», λέει η κ. Μαριάντζελα Λέστου, ιδιοκτήτρια του look4studies.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες